COLUMNS

Regelmatig publiceer ik opiniestukken in kranten. Hoewel dit veel tijd vraagt is het van belang om deel te nemen aan het publieke debat.

Voor een link naar al mijn columns in de krant de Standaard:

 • DE GEUR VAN 1 SEPTEMBER

  3 september 2020

  Geur is een onderschat fenomeen als het aankomt op gemoedsgesteldheid of het gevoel ergens thuis te zijn. Boven op voelen, kijken, luisteren en proeven, maakt ruiken een belangrijke dimensie uit van ons leven.

 • ALS PRIVACY VERDACHT WORDT

  28 juni 2020

  De afgelopen maanden ­debatteerden we wat langs onze gemondmaskerde neus weg over contact­tracers en corona-apps. Steevast werden die aangeprezen door middel van twee zaken die goed scoren bij politieke foorkramers: veiligheid en gezondheid.

 • AANDACHT KRIJGEN OF NIET, DAT IS DE KWESTIE

  26 mei 2020

  Aandacht krijgen (‘to be’) of verdwijnen (‘not to be’)? Deze shakespeareaanse splijtzwam zal het uitzicht van de democratie uitmaken en allemaal staan we zelf voor de duidelijke keuze: gaan we voor meer enscenering of meer engagement?

 • EEN TOUCHSCREEN VOLSTAAT NIET

  28 april 2020

  ‘Mijn huid staat op een kier.’ Dit korte en krachtige vers kan alleen maar van Lucebert komen, want hoe meer je erover nadenkt, hoe rijker het wordt...

 • HET CORONAVIRUS IS GEEN BIJBELSE STRAF

  10 maart 2020

  Vorige week pleegde de Nederlandse journalist en schrijver Arjen van Veelen een interessant artikel in De Groene Amsterdammer over de zogeheten cancel culture...

 • JE BEGRIJPT ME NIET!

  25 februari 2020

  Vorige week pleegde de Nederlandse journalist en schrijver Arjen van Veelen een interessant artikel in De Groene Amsterdammer over de zogeheten cancel culture...

 • CULTUUR ALS WAPEN TEGEN GEWELD

  2 april 2019

  Het succes van types zoals Thierry Baudet toont dat we meer inspanningen moeten doen om iedereen mee te krijgen in het verhaal van de democratie.

 • OOK DE CRITICUS MOET ZICH VERANTWOORDEN

  23 januari 2019

  Column naar aanleiding van de aanzwellende kritiek op de klimaatbetogers.

 • EEN SUPERMARKT VOL GOEDE DOELEN

  03 januari 2019

  Er bestaan geen objectiveerbare argumenten om de gemakzuchtige conclusie te staven dat we onverschilliger zijn geworden. Het omgekeerde is het geval: we worden steeds gevoeliger...

 • IK WALG VAN DIT RACISME...

  9 januari 2018

  De reacties op nieuwjaarsbaby Asel waren schokkend. De ouders van Asel zijn zichtbaar van Turkse afkomst en dat zullen ze geweten hebben.

 • NIETS NIEUWS ONDER DE BOEVENZON

  9 januari 2018

  Om de actualiteit te begrijpen, kun je soms beter oude boeken lezen. Neem nu de rel rond Boef. Die verloopt volgens klassieke patronen van boete, schuld en wraak, de Bijbelse motieven bij uitstek.

 • 1 DODE LEEUW OF 500 VERDRONKEN VLUCHTELINGEN?

  27 juni 2018

  Hulp is ellende gedeeld door afstand. Die formule verklaart de logica achter de grillen van ons empathische vermogen en maakt duidelijk dat we desnoods meer begaan zijn met kleine ellende dicht bij huis dan grote ellende veraf.

Wil u mij contacteren voor een lezing, debat of consultancy?


U kan contact met mij opnemen via onderstaand contactformulier.


Dan contacteren wij u zo spoedig mogelijk terug

CONTACT

facebook

twitter

linkedin

Foto Home © Koen Broos