top of page
Ziek van Gezondheid front.jpg
Ziek van Gezondheid back.jpg

ZIEK VAN GEZONDHEID

voor elk probleem een pil?

Ignaas Devisch et al

De Bezige Bij, 2013

​

EAN 9789085425281

224 pagina's

​

​

INHOUD

Medicijnen zijn er om ziektes te bestrijden. Betekent de vaststelling dat we met z'n allen meer medicijnen nemen dan dat we vaker ziek zijn? En ook het aantal mogelijke `ziektes of stoornissen neemt sterk toe. Dat stemt tot ongerustheid, want in onze wereld is gezondheid de norm. Om normaal te zijn moet je gezond zijn en streven naar verbetering.

 

Ziek van gezondheid schetst een onthullend beeld van een samenleving waarin medicalisering de spuigaten uitloopt. We belijden gezondheid als een orthodox geloof en beschouwen steeds meer aspecten van ons leven als een medische kwestie. We worden stilaan ziek van gezondheid. Ignaas Devisch, professor in de ethiek, filosofie en medische filosofie aan de Universiteit Gent, stelde dit boek samen.

IN DE MEDIA

De Morgen.jpg
dutch flag.png

Artikel in De Morgen

5 augustus 2013

Als gezondheidszorg een zaak van consumenten wordt

TEDx Haarlem.jpg
british flag.png

TEDx: Are we healthy (enough)?

22 juli 2014

This talk was given at a local TEDx event, produced independently of the TED Conferences.  Many people feel unhealthy until proven otherwise. The Belgian philosopher Ignaas Devisch  has decisive views about how we should structure health care!

RECENSIE

Auteurs uit Groningen en uit Vlaanderen belichten in kritische opstellen verschillende aspecten van medicalisering.

 

Levensproblemen worden psychiatrische stoornissen, moeilijke kinderen krijgen een medisch etiket en medicatie, het sterven is bijna een medische procedure geworden – ook en vooral voor patiënten die om euthanasie vragen.

Preventie van ziekten is het nieuwe parool. Deelname daaraan lijkt vrijwillig, maar is impliciet dwingend. Van prenataal onderzoek tot total body scan en vooral: leefstijlinterventies. Vroeger werd wel gevreesd dat de genetica een tweedeling zou veroorzaken in de bevolking, maar de grens ligt feitelijk elders: een ongezonde leefstijl wordt bestraft (door verzekeringspremies, misschien in de toekomst ook op de wachtlijst).

Roken, drinken, overgewicht, ongezond eten, te weinig sporten worden factoren die mensen diskwalificeren en waarop ze worden afgerekend. Kortom, een nieuwe medicaliseringsgolf met grote sociale en politieke gevolgen.

 

Niet een boek waarvan je vrolijk wordt, maar wel belangwekkende onderwerpen voor alle burgers.

​

Prof. mr. dr. D.P. Engberts

bottom of page