top of page
Empathisch teveel front.jpg
empathisch%20teveel%20back%20groot_edite

HET EMPATHISCH TEVEEL

op naar een werkbare onverschilligheid

Ignaas Devisch

De Bezige Bij, 2017

​

EAN 9789023449812

192 pagina's

​

​

INHOUD

In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen en sociale ongelijkheid op de voorgrond treden, klinkt een sterke roep om meer empathie. Van Barack Obama en Angela Merkel tot Jesse Klaver – velen beschouwen het menselijk vermogen zich in te leven in anderen als stuwende kracht voor moreel handelen en een probaat middel tegen onverschilligheid.

 

Maar is empathie altijd goed? Op het niveau van de persoonlijke verhoudingen is zij wenselijk, maar empathie is geen wondermiddel waarmee we alle maatschappelijke problemen kunnen oplossen.

Een zekere onverschilligheid is gewenst en soms zelfs bittere noodzaak.

 

In Het empathisch teveel neemt Ignaas Devisch de lezer, uitgaande van voorbeelden uit het actuele maatschappelijke debat, mee in de geschiedenis van het denken over empathie. Hij daagt ons uit na te denken over ons mensbeeld: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

IN DE MEDIA

podcast.jpg

Podcast 'Het Empathisch Teveel'
28 juni 2021

Tegenwoordig hoor je vaker dat er te weinig empathie is en dat meer empathie de wereld bijna zou kunnen redden. Maar klopt dat wel? 
Wat is empathie? Heeft empathie uitsluitend voordelen of is er ook een keerzijde?
Wordt onze empathie niet overbevraagd op sociale media?

Empathisch teveel Screenshot.jpg

Lezing 'Het Empathisch Teveel'

22 februari 2018

Een lezing over het Empathisch Teveel. Na afloop ging Ignaas in gesprek met filosofe Femke Takes van de Radboud Universiteit.

RECENSIE

De auteur is als hoogleraar ethiek en filosofie verbonden in Gent. Hij stelt de verheerlijking van het fenomeen empathie ter discussie. Uitgangspunt is onder meer dat politieke pleidooien gepaard gaan met afbraak van elementen van de verzorgingsstaat.

Empathie en liefdadigheid kennen immers grenzen: het is onmogelijk om aanhoudend empathie te tonen.

 

Devisch pleit voor 'werkbare onverschilligheid', die ons beschermt tegen empathische overbelasting. Hij vraagt zich af of empathie een voldoende basis voor bestuur en samenleving kan zijn. Hoe groter onze fysieke en emotionele afstand tot ellende is, hoe groter de onmogelijkheid iets voor anderen te willen doen. Door een werkbare onverschilligheid markeren wij grenzen aan empathie en naastenliefde en behouden wij onze morele en ethische waardigheid.

 

Dit gedegen, goed toegankelijke en actuele boek geeft een verfrissende kijk op een maatschappelijk, politiek en ethisch-levensbeschouwelijk fenomeen.

G. Brandorff

bottom of page